Blog z ciekawymi materiałami

Prezentuje ciekawe informacje

By

Kalorie w żywności – ile kalorii ma

Wielu z nas od czasu do czasu boryka się z problemem nadwagi lub otyłości, a na skomplikowane diety wymagające wymyślnych posiłków i skrupulatnego pilnowania się przy każdym posiłku nie w każdym momencie mamy czas i pieniądze.

Specjaliści od pracy nad sylwetką posiadają w osobistej spisie produktów/usług co niemiara skryptów żywieniowych, które posiadają na celu zredukowanie tkanki tłuszczowej. W większości jednak zapominamy, iż kluczem do prawidłowej wagi są kalorie, które dzień w dzień spożywamy – a raczej ich administrowanie (ile kalorii ma). Są na pewno różne popularne diety, które odrzucają argument dotyczący szczegółowego liczenia kaloryczności posiłków, jednak zdecydowana większość fachowców krytykuje takie rozwiązania jako niezdrowe, nawet o ile są skuteczne. Wskazują oni z drugiej strony, iż najprostszym sposobem na schudnięcie jest właśnie liczenie kcal. Mechanizm takiego systemu jest szalenie zwykły, ponieważ jakość i skład gotowanych dań nie ma większego znaczenia dla powodzenia diety. Wystarczy tylko obliczenie zapotrzebowania kalorycznego potrzebnego naszemu ciału, a w kalkulacjach powinno się brać pod uwagę codzienny tryb życia, masę ciała oraz ilość wykonywanych w tygodniu ćwiczeń fizycznych. Po ustaleniu poziomu zapotrzebowania powinno się sprawdzać ile kalorii ma to co jemy w posiłkach i zapisywanie tych danych w dzienniku. Jeżeli w ciągu dnia pochłoniemy odpowiednią już ilość kalorii, nie musisz więcej jeść.

Należy przy tym pamiętać, aby ustalić sobie nieduży deficyt kaloryczny i konsekwentnie się go trzymać. Ta prosta metoda gwarantuje sukces w dłuższym okresie czasu.